Leader

A történelem leghíresebb kalózkirálya

Francis Drake 1540-43 között született Crowndale-ben, Plymouth közelében, egy szegény család fiaként. Fiatal korában hajósinasként és matrózként szolgált, később pedig unokatestvére, John Hawkins oldalán, az angol rabszolgakereskedőkkel hajózott Guineába.

a_kalozkiraly_sir_francis_drake.png

Nagy útjára 1577. december 13-án indult el öt hajóval. Megkerülte a Hoorn-fokot, és végigrabolta a védtelen chilei spanyol kolóniákat. Az út végére a vállalkozás nyeresége a befektetett összeghez képest négyszáz százalékos lett.

Francis Drake vállalkozott arra is, hogy felderítse a spanyol kincsszállító hajók, az ún. ezüstflotta útvonalát, és megszerezze a hajók arany- és ezüstrakományát. I. Erzsébet királynőtől királyi szabadalomlevelet kapott, amely felhatalmazta arra, hogy bárhol megtámadhassa az ellenséges hajókat. Az engedély fejében a hadizsákmány jelentős része a királynő kincstárát illette.

a_kalozkiraly_sir_francis_drake_x.png

A megállapodás szerint Drake kapitány azért támadta meg a spanyol kincseshajókat, mert feltételezte, hogy háború van. Ha a turpisság kiderült, a madridi angol követ bocsánatot kért, és angol hidegvérrel szemlélte a spanyol miniszterek dührohamait.

Drake flottájából egyedül a Golden Hind tért vissza, de a hajó tele volt ezüstrudakkal, fűszerekkel és selyemmel. A sikeres út után Erzsébet királynő lovaggá ütötte kapitányát.

Drake később harcolt a spanyol armada ellen is, majd sikertelen támadásokat indított Panama, Puerto Rico és Cartagena városai ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://leader.blog.hu/api/trackback/id/tr5518440879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Elrejtés
Advertise here
süti beállítások módosítása