Leader

Miért érdemes Japánra figyelni

Japánban figyelmeztetést adtak ki egy megaföldrengés lehetősége miatt, de evakuálást egyelőre nem rendeltek el.

figyelmeztetest_adtak_ki_megafoldrenges_varhato_japanban_1.png

A riadókészültséget azért vezették be, mert az augusztus 7-i földrengés epicentruma egy olyan szeizmikusan aktív területen volt, amely Japán csendes-óceáni partjainál húzódik.

A japán hatóságok arra hívták fel a lakosság figyelmét, hogy egy erősebb földrengés kockázata a közeljövőben megnövekedett.

Az augusztus 7-én, csütörtök este kiadott figyelmeztetés szerint az emberek maradjanak éberek, de folytassák mindennapi tevékenységeiket, miközben szükség esetén ellenőrizzék az evakuálási útvonalakat.

Kiemelték, hogy a figyelmeztetés nem azt jelenti, hogy egy nagy földrengés közvetlenül fenyeget, de az előfordulásának valószínűsége magasabb a megszokottnál – számolt be a BBC.

A figyelmeztetést néhány órával azután adták ki, hogy a déli Kjúsú szigeténél egy 7,1-es erősségű földrengés történt, amely szerencsére nem okozott komoly károkat.

A szakértőket azonban fokozott riadókészültségbe helyezték, mivel az epicentrum a Nankai-árok pereménél helyezkedett el, egy olyan szeizmikusan aktív területen, amely Japán csendes-óceáni partjainál húzódik.

A Nankai-árokban korábban történt földrengések több ezer ember halálát okozták. Az ilyen megarengések 90-200 évente következnek be, a legutóbbi 1946-ban történt.

A szakértők szerint 70-80 százalék az esélye annak, hogy a következő 30 évben egy 8-as vagy 9-es erősségű földrengés következik be a völgy mentén.

A legrosszabb forgatókönyv szerint több mint 200 000 ember veszítheti életét a földrengés és az azt követő esetleges szökőár következtében.

A Japán Meteorológiai Ügynökség egyik tisztviselője hangsúlyozta, hogy bár "a szokásos időkhöz képest viszonylag nagyobb az esélye egy újabb nagy földrengésnek", nem állítják, hogy ez biztosan bekövetkezik. A mostani figyelmeztetés egy hétig lesz érvényben.

A bejegyzés trackback címe:

https://leader.blog.hu/api/trackback/id/tr5618463483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Elrejtés
Advertise here
süti beállítások módosítása