Leader

Földhöz hasonló exobolygót fedeztek fel 40 fényévnyire tőlünk

Egy ausztrál kutatócsoport nemrégiben érdekes felfedezést tett: egy Föld méretű bolygót találtak, ami 40 fényévnyire van tőlünk, és jelenlegi ismereteink szerint lakható lehet. Shishir Dholakia, a Dél-Queenslandi Egyetem asztrofizikai doktori hallgatója és munkatársai a közelmúltban publikálták beszámolójukat erről az égitestől.

A Gliese 12b nevű bolygó, bár csillagászati értelemben közel van hozzánk, mégsem elérhető számunkra. Ez a bolygó nemcsak a Földhöz, hanem a szomszédos Vénuszhoz is hasonlít.

A kutatók szerint a hasonlóság nemcsak a méretben rejlik, hanem abban is, hogy a bolygó felszínén feltételezhetően folyékony víz található, ami azt jelenti, hogy a Gliese 12b alkalmas lehet az élet kialakulására.

A becslések szerint a bolygó felszíni hőmérséklete 42 Celsius-fok körül van, ami bár nem ideális, mégis élhető környezetet biztosíthat.

A bolygó egy vörös törpe körül kering, amely körül 12 földi nap alatt tesz meg egy teljes kört. A Gliese 12a nevű csillag mérete a mi Napunk negyede, és felszíni hőmérséklete 60 százalékkal alacsonyabb.

A NASA egy TESS nevű műholdat használ arra, hogy több tízezer csillag fényességét figyelje, és az ebben bekövetkező változásokat észlelje. Ezek a változások általában egy égitest áthaladását jelzik az érzékelő előtt. A vörös törpék körül keringő bolygókat könnyebb észrevenni, mert az áthaladásuk nagyobb mértékű elhalványulást okoz.

A Gliese 12a nevű vörös törpe a Halak csillagképben található. A rendszerében lévő Gliese 12b jó célpont lehet a James-Webb űrteleszkóp további megfigyeléseihez, amelyek segíthetnek megérteni, miért vált a Vénusz és a Föld annyira különbözővé.

A bejegyzés trackback címe:

https://leader.blog.hu/api/trackback/id/tr9718415695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

Címkék

Archívum


 

Elrejtés
Advertise here
süti beállítások módosítása